Miljard van Bussemaker steeds verder uit beeld

Nieuws
21 dec 2015

Onderwijsminister Bussemaker was wel erg optimistisch toen ze het hoger onderwijs één miljard euro extra beloofde. Het afschaffen van de basisbeurs levert niet veel meer op dan 600 miljoen euro en bezuinigen op de ov-studentenkaart hooguit 150 miljoen.

Met veel kunst- en vliegwerk kan de minister 205 miljoen euro besparen op de ov-studentenkaart, aldus een rapport dat vorige week werd gepresenteerd. Maar daar zit een bezuiniging in die niets met de ov-kaart te maken heeft. Als universiteiten en hogescholen hun roosters aanpassen om studenten uit de spits te halen, kunnen ze meteen geld uitsparen door hun gebouwen beter te benutten, is de gedachte. Met het contract voor de ov-studentenkaart heeft dat niets te maken.

Rekensom

De taskforce die er op verzoek van het kabinet onderzoek naar deed, denkt dat de minister hooguit 147 miljoen kan afsnoepen van het bedrag dat ze aan vervoerders betaalt voor de ov-studentenkaart. In het gunstigste geval. Want loopt het allemaal niet op rolletjes, dan verwacht de taskforce een besparing van slechts 111 miljoen.

Toen minister Bussemaker haar plannen met de studiefinanciering presenteerde, kondigde ze nog aan dat er maar liefst één miljard euro extra naar het hoger onderwijs zou gaan. Dat dit een nogal optimistische rekensom is, bleek eerder al. Het afschaffen van de basisbeurs levert slechts zo’n 600 miljoen euro op.

Daar zou die 200 miljoen van de ov-kaart bovenop moeten komen. Maar als zelfs de taskforce niet gelooft dat dat gaat lukken, verdwijnt het miljard van Bussemaker steeds verder uit beeld.

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren