Even bellen met: Jeannette Baljeu ‘Hoger onderwijs heeft taak bij aanpak drukte in het openbaar vervoer’

Even bellen met 17-12-2015 | Hogescholen en universiteiten moeten ervoor zorgen dat studenten buiten de ochtendspits gaan reizen. Bijvoorbeeld door ’s ochtends online colleges aan te bieden. “Ze zullen het niet met al onze adviezen eens zijn”, verwacht Jeannette Baljeu, voorzitter van de taskforce die onderzocht hoe er bezuinigd kan worden op de OV-studentenkaart.

Veel instellingen hebben lange tijd hun hakken in het zand gezet. De drukte in het openbaar vervoer is niet ons probleem, redeneerden ze. Maar volgens taskforce-voorzitter Jeannette Baljeu hebben hogescholen en universiteiten inmiddels door dat er ook voor hen een taak is weggelegd. “Sommige waren al bezig met projecten om studenten uit de spits te krijgen”, zegt ze. “Dat de verenigingen van hogescholen en universiteiten niet in de taskforce zaten snap ik wel, de afspraken moeten op regionaal niveau gemaakt worden.”

Wat is dan de meerwaarde van een landelijk taskforce?

“We hebben laten zien wat instellingen kunnen doen om studenten uit de spits te krijgen. We hebben een goede analyse gemaakt van wat er mogelijk is. Instellingen kunnen bijvoorbeeld anders roosteren, meer digitale colleges aanbieden of studenten stimuleren om de fiets of de e-bike te pakken.”
“Maar het grootste winstpunt vind ik de brede steun voor ‘regiotafels’, waar bestuurders, vervoerders en onderwijsinstellingen straks gaan overleggen over mogelijkheden om studenten uit de spits te krijgen. Dit is natuurlijk nog maar het begin, er is nog tijd om alles uit te werken.”

Waarom niet een spitstarief voor studenten invoeren?

“Daar hebben we wel naar gekeken, maar de verschillen tussen regio’s zijn te groot. In de ene regio kan een half uurtje eerder al heel veel verschil maken, terwijl je ergens anders nog middenin de spits zit. Het gevaar van een landelijk spitstarief is dat we afspraken in de regio gaan belemmeren.”

Minister Bussemaker minder betalen voor de OV-kaart. Kan dat zomaar?

“Vervoersbedrijven zullen het landelijke contract aanpassen als blijkt dat meer studenten in de daluren gaan reizen. Die aanbeveling wordt door iedereen in de taskforce onderschreven, ook door alle vervoerders.”

En wie krijgt dan het geld?

“Daar komt een verdeelsleutel voor. Het ministerie van Onderwijs zal duidelijker moeten maken wat het daar mee wil. Wij denken dat het geld in eerste instantie naar projecten moet die ervoor zorgen dat studenten minder in de spits gaan reizen. Na 2025 gaat het geld naar de hogescholen en universiteiten. Dan is het aan de minister om te bepalen hoe ze dat precies verdeelt.”

©HOP, Petra Vissers

Jeannette Baljeu

Jeannette Baljeu 2

is voorzitter van de taskforce ‘Beter benutten onderwijs en openbaar vervoer’ die in opdracht van onderwijsminister Bussemaker onderzocht hoe er bezuinigd kan worden op de OV-studentenkaart. Baljeu (47) was de eerste vrouwelijke havenwethouder in Rotterdam, een positie die ze acht jaar bekleedde. Toen haar partij in 2014 in de oppositie terecht kwam werd de VVD-politica voorzitter van de Rotterdamse gemeenteraadsfractie. In juni verliet ze de gemeentepolitiek. Baljeu is sinds 1 november 2015 algemeen directeur bij SBRCURnet, kennispartner in de bouw en de grond-, weg- en waterbouw.
(foto Mladen Pikulic)

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren