Voormalig interim-bestuurder Artez moet deel honorarium terugbetalen

Nieuws
5 nov 2015

Vorige week werd bekend dat het ministerie van Onderwijs voor het eerst geld gaat terugvorderen van een bestuurder die meer heeft verdiend dan de Wet normering topinkomens toelaat. De voormalig interim-voorzitter van Hogeschool voor de kunsten Artez hoeft maar 85.000 euro terug te betalen van de 154.000 euro die hij te veel verdiende. Toch vecht hij de terugvordering aan.

Het is Artez niet gelukt om de 154.000 euro terug te vorderen die de hogeschool in 2013 te veel uitgaf aan interim-bestuurder Gerben Eggink. De Onderwijsinspectie, die toezicht houdt op de uitgaven van onderwijstellingen, constateerde in februari van dit jaar dat de hogeschool voor de kunsten zich niet aan de Wet normering topinkomens (WNT) heeft gehouden en gaf Artez de opdracht het te veel betaalde, terug te vragen.

Eggink werd begin 2013 aangetrokken om een bestuurscrisis bij Artez op te lossen. Hij zou aanvankelijk drie maanden blijven, maar zijn contract werd steeds verlengd, waardoor hij ruim een jaar bij de hogeschool in Arnhem werkte. Daardoor werd de WNT van toepassing.

Parttime

In 2013 declareerde hij in totaal 178.750 euro voor 137,5 werkdagen. Daar bovenop betaalde Artez 82.500 euro aan Boer & Croon, het bureau dat de interimmer leverde. De Onderwijsinspectie berekende dat Eggink als parttimer maar 110.000 euro had mogen verdienen. De rest van de ruim 260.000 euro die is uitgeven aan de inhuur van de interim-bestuurder moest Artez daarom terugvragen.

“Dat hebben wij netjes gedaan”, stelt Renate Litjens die in mei 2014 Eggink opvolgde als interim-collegevoorzitter. “We hebben zowel Eggink als Boer & Croon gevraagd dat geld terug te storten, maar daar hebben ze geen gehoor aan gegeven. Ze zijn het namelijk niet eens met de berekeningen van de Onderwijsinspectie. Daarmee is het een zaak geworden tussen de inspectie, Boer & Croon en Eggink. Zij zijn nu aan zet.”

Dwangsom

Vorige week meldde De Telegraaf dat minister Bussemaker het geld nu gaat terugvorderen. Het bedrag moet binnen drie weken op de bankrekening van Artez staan, anders komt er een boete van 4250 euro bij. Het is voor het eerst dat de overheid geld terugvordert bij een bestuurder die te veel heeft verdiend. Ook het toepassen van de mogelijkheid ‘een last onder dwangsom’ op te leggen om de salarisnorm te handhaven is nieuw.

In het verleden heeft het ministerie van Onderwijs wel geld teruggevorderd bij onderwijsinstellingen die zich niet aan de WNT-normen hielden. Maar die sanctie trof alleen instellingen die de beloning van hun bestuurders niet wilden aanpassen. “Bij Artez is de situatie anders”, stelt Litjens. “Wij hebben geprobeerd de overtreding van de WNT ongedaan te maken, maar dat is dus niet gelukt.”

Nieuwe deeltijdfactor

Opmerkelijk is dat Bussemaker niet 154.000 euro terugvraagt, maar slechts 85.000 euro. Eggink vertelde Rtv Oost dat hij voor 58.000 euro is aangeslagen, Boer & Croon zou 26.000 euro terug moeten betalen. De Onderwijsinspectie kan niet bevestigen dat de bedragen die Eggink noemt juist zijn omdat de terugvorderingsbesluiten niet openbaar zijn gemaakt.

Maar het klopt dat de bedragen zijn herberekend, meldt de inspectie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken, het departement dat verantwoordelijk is voor de Wet normering topinkomens, heeft de manier waarop de deeltijdfactor wordt berekend aangepast. Daardoor valt het bedrag dat Eggink in 2013 mocht verdienen, hoger uit.

Geen honorarium

Eggink en Boer & Croon gaan het terugvorderingsbesluit aanvechten. Zij zijn het er niet mee eens dat de vergoeding die Artez aan het adviesbureau heeft betaald, meetelt als honorarium. “Ik heb dat geld nooit gehad en zal het ook nooit krijgen”, stelt Eggink in de De Telegraaf.

©Hogeronderwijs.nu

 

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren