Universiteiten ontduiken strengere flexwet

Nieuws
12 nov 2015

Universiteiten mogen hun medewerkers niet langer met tijdelijke contracten afschepen. De regeringspartijen in de Tweede Kamer stellen schriftelijke vragen over de hinderlijke kanten van de nieuwe regels én over het ontduiken ervan.

De overheid wil een einde maken aan het stapelen van tijdelijke contracten en heeft bepaald dat werknemers sneller in vaste dienst moeten komen. Deze strengere Wet werk en zekerheid houdt de gemoederen in de academische wereld bezig.

Jonge onderzoekers hebben er last van, schreef de Jonge Akademie onlangs. Als zij een beurs van onderzoeksfinancier NWO binnenslepen, ontdekken ze vaak dat ze aan hun eigen universiteit geen tijdelijke aanstelling meer mogen krijgen. Dan moeten ze tegen hun zin met hun beurs naar een andere universiteit.

Knutselcontracten

Regeringspartij VVD vindt dat ook een probleem en heeft er Kamervragen over gesteld. Is de minister bereid om een uitzondering in de wet te maken? Tegelijkertijd gaat coalitiegenoot PvdA vragen stellen over een ander probleem van deze wet: het ontduiken ervan.

Want de Volkskrant schrijft deze morgen dat tientallen docenten aan de Universiteit van Amsterdam een vast contract voor slechts één dag in de week krijgen. De rest van hun werkzaamheden is alsnog tijdelijk. Ook andere universiteiten zouden zulke ‘knutselcontracten’ gebruiken.

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren