‘Universitaire lerarenopleidingen zijn te theoretisch’

Nieuws
18 nov 2015

Minister Bussemaker en de Tweede Kamer maken zich zorgen over de universitaire lerarenopleidingen. Ze verwacht nog deze maand een plan van aanpak van de universiteiten zodat zij er nog voor de Kerst op kan reageren.

Tijdens het overleg in de Tweede Kamer over de lerarenopleidingen verwees VVD’er Pieter Duisenberg vanochtend naar een oproep van twee jonge natuurkundedocenten in dagblad Trouw. Die vinden de universitaire lerarenopleiding (ulo) nu veel te theoretisch en pleiten ervoor om het programma om te draaien: studenten worden in de praktijk opgeleid en krijgen de lesstof van de universiteit pas aangeboden als ze daar behoefte aan hebben. De ulo’s van de Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit werken daar volgens Duisenberg al aan.

Onbevoegd

D66-Kamerlid Paul van Meenen zei de kritiek te herkennen, maar opperde dat opleidingen hun studenten ook meer stage kunnen laten lopen. Want als ze in de praktijk worden opgeleid is het de vraag of ze daar wel goed begeleid worden. Zelfs erkende ‘opleidingsscholen’ laten op dat punt steken vallen. En de SP waarschuwde dat er dan nog meer mensen voor de klas komen die feitelijk onbevoegd zijn.

Kritische geluiden

De lage tevredenheid onder ulo-studenten en afgestudeerden baart ook minister Bussemaker van Onderwijs zorgen. Ze maakte een rondgang langs de lerarenopleidingen en hoorde dezelfde kritische geluiden. Ze is in overleg met de universiteiten en verwacht binnenkort een plan van aanpak. Daar wil ze nog voor de kerst op reageren.

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren