Even bellen met: onderwijsonderzoeker Angie Popova ‘Studenten die onvoorbereid naar een college komen, leren helemaal niks’

Even bellen met 30-11-2015 | Een podcast van hooguit drie minuten waarin een docent uitlegt wat hij gaat behandelen tijdens een hoorcollege, zorgt ervoor dat studenten tijdens de les veel meer opsteken. Zeker als er in de podcast een prikkelende vraag zit die het denken alvast op gang brengt. Dat blijkt uit het onderzoek waarop de Bulgaarse onderwijstechnoloog Anguelina Popova vorig maand promoveerde aan de Open Universiteit.

Traditionele hoorcolleges waarbij de docent spreekt en de student luistert zijn weinig effectief. Zelfs als de docent een uitstekende verhalenverteller is, zit een deel van de studenten te suffen of te spelen met een smartphone. Angie Popova (1978) onderzocht op een middelgrote universiteit in Engeland of je studenten beter bij de les kunt houden door ze voorafgaand aan een college naar een korte podcast van drie minuten te laten luisteren.

Waarom werkte u met podcasts, biedt een videoclip niet veel meer mogelijkheden?

“Toen ik in 2009 met mijn onderzoek begon, hadden iPods nog geen schermpjes”, vertelt Popova via Skype. De Bulgaarse is na de promotieplechtigheid in Nederland meteen teruggekeerd naar Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië, waar ze doceert aan de Amerikaanse universiteit.
“Maar we kozen ook voor podcasts omdat we met een simpele technologie wilden werken die overal te gebruiken is. Studenten kunnen onderweg naar een college, tijdens het joggen of aan de keukentafel naar een geluidsfragment luisteren. Uit het onderzoek is overigens gebleken dat ze dat niet doen: de meerderheid van de studenten luisterde naar de podcasts terwijl ze achter hun computer zaten.”

Wat wilde u met die podcasts bereiken?

“We zochten naar manieren om studenten meer bij het college en de leerstof te betrekken. Studenten worden meestal geacht iets te lezen voor ze naar een college komen, maar dat doen ze vaak niet. En studenten die onvoorbereid naar een hoorcollege komen, leren helemaal niets, blijkt ook weer uit mijn onderzoek. Zeker niet als ze weinig of geen voorkennis hebben over het onderwerp dat behandeld wordt. Naar een podcast luisteren studenten wel. Daarom wilde ik uitzoeken of je die technologie kunt inzetten om het leren tijdens een college te verbeteren. Of je studenten alvast aan het denken kan zetten met zo’n podcast.”

Hoe doe je dat, studenten in drie minuten aan het denken zetten?

“Allereerst door ze alvast een overzicht te geven van de leerstof die tijdens het college behandeld gaat worden. Dat noemen we een advance organiser, een soort kapstok waarmee studenten de nieuwe kennis die tijdens het college aan bod komt, kunnen ordenen. Daardoor onthouden ze meer. Maar je kunt  ze ook stimuleren iets te doen met die kennis door ze vooraf een opdracht te geven waarin ze iets moeten uitleggen of voorspellen. We vroegen eerstejaars psychologie die een college zouden gaan volgen over de ontwikkeling van de waarneming bij kinderen, alvast na te denken over hoe een babymobile eruit moet zien. Aan het eind van het college beantwoorden de studenten die vraag, sommigen tekenden zelfs zo’n mobile.”

En leren studenten daardoor meer tijdens een college?

“Ja, allereerst blijkt uit de experimenten dat ze de podcasts motiverend en onderhoudend vinden. Uit een tweede experiment blijkt dat studenten die vooraf naar een podcast hebben geluisterd meer onthouden dan studenten die een geluidsfragment hebben gehoord dat niets met het hoorcollege te maken heeft. Dat konden we alleen toetsen bij een onderwerp waar studenten nog helemaal niets vanaf weten, anders zitten de verschillen in voorkennis het experiment in de weg. De eerstejaars psychologie volgden bij dit experiment bijvoorbeeld een college over het vaststellen van autisme. Dat maakte het wel weer lastig om te toetsen of het vooraf stellen van een denkvraag ook leidt tot een betere verwerking van de aangereikte kennis. Want studenten die nog niets weten over een onderwerp kun je geen al te moeilijke verwerkingsvragen stellen.”

Is het de moeite waard om voor elk college een podcast te maken? We kunnen hoorcolleges ook gewoon afschaffen.

“Dat is al heel vaak geprobeerd en is nog nooit gelukt. Maar het is ook niet wenselijk want een hoorcollege kan studenten snel een overzicht van de leerstof geven. Maar dan moet je dus wel iets doen om ze bij de les te houden. Het ontwikkelen van een podcast hoeft niet veel tijd te kosten. Je moet een korte inleiding schrijven en opnemen, vragen bedenken en studenten feedback geven op de antwoorden die ze inleveren. Het is dus een redelijk simpele manier om studenten te motiveren en daarmee kun je de effectiviteit van een hoorcollege enorm verhogen.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren