Even bellen met: Eveline Crone over universitair seksisme ‘Bij excellente wetenschapper denken we aan een man’

Even bellen met 23-11-2015 | De academische wereld is nog steeds een mannenbolwerk. ‘En er zijn nog steeds mensen die niet geloven dat er een probleem is”, zegt de Leidse hoogleraar Eveline Crone van de actiegroep Athena’s Angels. “Die discussie moeten we nu achter ons laten. We moeten accepteren dat seksisme er echt is en kijken hoe we er iets aan kunnen veranderen.” Dat begint met je bewust worden van je eigen vooroordelen, denkt de ontwikkelingspsycholoog.

Het gaat nog steeds moeizaam met de emancipatie in de wetenschappelijke wereld. Van alle hoogleraren in Nederland is maar zeventien procent vrouw, bleek vorige week, en er zit ook weinig schot in de zaak. De Leidse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Eveline Crone richtte dit voorjaar met drie andere vrouwelijke hoogleraren de actiegroep Athena’s Angels op. Ze vragen aandacht voor seksisme in de wetenschap. “Niet voor onszelf, want wij hebben ons intussen wel bewezen.”

Heeft u zelf iets van seksisme gemerkt?

“Toen ik tot hoogleraar werd benoemd, zeiden mannen soms ronduit dat het was omdat ik vrouw ben, of omdat ik zo jong was. Zoiets zeiden ze dan gewoon op een receptie. Ondertussen heb ik genoeg bereikt en maakt het me niet meer uit, maar toen werd ik er wel onzeker van. Ik dacht: ik moet nog harder werken om te laten zien dat ik het waard ben.”

Hoe krijgen vrouwen gelijke kansen?

“Allereerst moeten we mensen toch bewust maken van hun vooroordelen. Dat zit hem in kleine dingen. Bij een ‘excellente wetenschapper’ denken we nu eenmaal eerder aan een man. Creativiteit associëren we ook sneller met mannen. Als je zulke vooroordelen herkent, kun je jezelf corrigeren.
Ik heb ze zelf ook. Laatst was er een vrouw in mijn vakgroep die graag vijf dagen in de week wilde werken in plaats van vier. Ik dacht: waarom wil jij vijf dagen werken? Terwijl ik dat zelf ook doe! In mijn beleving werken vrouwen kennelijk vier dagen in de week. Ik geef niemand de schuld van zulke stereotypen, maar we moeten er wel op letten.”

Is bewustwording genoeg om iets te veranderen?

“Je moet een beetje hoopvol blijven, toch? Ik vond het overdonderend hoeveel aandacht we kregen met de voorbeelden van seksisme die we op de website van Athena’s Angels zetten. Ik dacht: dit weet iedereen toch al, dit is toch geen nieuws? We kregen ook heel veel mailtjes van vrouwen die ons bedankten. Er valt op dat vlak meer te doen dan we zelf dachten.
Veel betrokkenen willen trouwens wel iets doen, maar weten niet wat werkt. Ik was laatst op een bijeenkomst waar de rector van de TU Delft vertelde over een aanpak voor de bevordering van vrouwen op hogere posities. Anderen wilden er graag meer over weten.”

Moeten universiteiten geen quota gaan hanteren?

“Dat is het uiterste middel, maar dat moeten we niet direct doen. Mannen voelen zich dan achtergesteld en denken dat ze geen promotie maken door die quota. Het is niet de bedoeling om hun een vervelend gevoel te geven.
Je zou ook meer hoogleraren kunnen aanstellen. Het verschil met een universitair hoofddocent is niet zo groot en dan kun je ook wat meer vrouwen benoemen. Dan hoef je niet te wachten tot mannen met pensioen gaan. Ik zou niet weten wat er op tegen is, maar er zijn mensen die het aantal hoogleraren liever beperkt houden.

©HOP, Bas Belleman

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren