‘DUO behandelt uitzendkrachten als wegwerpproducten’

Nieuws
26 okt 2015

De Dienst Uitvoering Onderwijs stuurt uitzendkrachten eind december twee weken onbetaald naar huis. Onwenselijk, subversief en verhullend, oordelen partijen in de Tweede Kamer.

De uitzendkrachten zouden twee weken weg moeten omdat DUO anders de ‘Roemernorm’ voor tijdelijk personeel zou overschrijden, meldt RTV Noord. Hooguit tien procent van de loonkosten mag volgens die norm aan tijdelijke krachten worden besteed.

Die norm is vernoemd naar SP-leider Emile Roemer en zijn partij reageert dan ook gestoken. De norm is bedoeld om het inhuren van dure consultants te bestrijden, staat in schriftelijke vragen. Hij mag niet worden gebruikt “als smoes om tijdelijke uitzendkrachten naar huis te sturen, om op deze manier dure externen aan de top in dienst te kunnen houden”.

Fatsoenlijk personeelsbeleid

“Op welke manier gaat u ingrijpen bij DUO en ervoor zorgen dat deze organisatie medewerkers niet meer behandelt als wegwerpproducten en voortaan een fatsoenlijk personeelsbeleid gaat voeren?”, vraagt de SP aan minister Bussemaker.

Ook regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks struikelen over het bericht. De PvdA noemt het naar huis sturen van deze medewerkers onwenselijk en vraagt of de minister maatregelen wil treffen “waardoor de driehonderd medewerkers van DUO niet twee weken onbetaald thuis zitten”. GroenLinks meent dat DUO met deze ingreep het grote aantal tijdelijke arbeidskrachten probeert te verhullen en wil weten of dat bij meer instanties gebeurt.

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren