Avans heeft basisbeurs-miljoenen niet nodig

Nieuws
15 okt 2015

De beste grote hogeschool van Nederland krijgt z’n geld niet op. Avans zit dan ook niet te wachten op de miljoenen die vrijkomen door het afschaffen van de basisbeurs. Het extra geld is “prettig, maar niet meteen nodig”, meldt Marja Kamsma, vicevoorzitter van het college van bestuur, deze week in het Onderwijsblad.

Kleinere groepen, meer aandacht voor individuele studenten, intensievere studiebegeleiding; minister Bussemaker vindt dat er in het hoger onderwijs meer ruimte moet komen voor persoonlijk contact tussen student en docent. In de strategische agenda die ze deze zomer lanceerde, kondigde ze daarom aan dat er in het hoger onderwijs vierduizend docenten bij komen, waarvan er 2500 in het hbo aan de slag gaan. Het geld dat daarvoor nodig is komt uit het afschaffen van de basisbeurs.

Wij hebben nooit geld 'verpatst' door idioot dure gebouwen neer te zetten

Avans, vorige maand door de Keuzegids hoger onderwijs uitgeroepen tot de beste grote hogeschool van Nederland, zou het docentenbestand moeten uitbreiden met 160 arbeidsplaatsen. Maar dat is de hogeschool voorlopig niet van plan. “We gaan niet elke opleiding er zomaar één, twee of drie fte bij geven”, stelt Avans-bestuurder Marja Kamsma.

Kleinschalig

Want de hogeschool met 29.000 studenten en vestigingen in Breda, Den Bosch en Tilburg heeft het onderwijs al kleinschalig georganiseerd. “Onze docenten kennen onze studenten bij naam, ze weten wat in de privésfeer speelt dat invloed kan hebben op het leren”, stelt de Avans-bestuurder.

Dat is mogelijk gemaakt door forse investeringen in onderwijs, onderzoek en professionalisering van docenten. In 2014 en 2015 kwamen er honderd fulltime docenten bij waardoor de docent/student-ratio is gedaald van 25 naar 23 studenten per docent. Nieuwe en zittende docenten kunnen een beroep doen op de “flinke potten met scholingsgeld”.

En opleidingen kunnen bovenop de basisfinanciering extra budget aanvragen voor onderwijsvernieuwingsprojecten. “Daar hebben we altijd geld voor gereserveerd”, vertelt Kamsma. “Als er voor de uitvoering van die projecten meer docenten nodig zijn, krijgen ze van ons nooit ‘nee’ te horen.”

Spaarpot van 100 miljoen

Het geld rolt dus bij Avans en toch houdt de hogeschool jaar in jaar uit tientallen miljoenen over. In 2014 bleef er zelfs 27 miljoen euro op de plank liggen, bijna elf procent van de totale inkomsten. De afgelopen zes jaar heeft de hogeschool daardoor de toch al vette reserves met honderd miljoen euro gespekt.

Dat was geen bewust beleid, benadrukt Kamsma. De grote overschotten zijn deels het gevolg van de extra miljoenen die het ministerie van Onderwijs afgelopen jaren onverwacht uitdeelde. Maar de rijkdom is ook te danken aan de goede uitgangspositie. Avans had bij de start al een flink vermogen, waardoor er geen grote leningen afgesloten hoefden te worden. Daarnaast heeft de hogeschool altijd geleefd volgens de principes van oud geld. “We hebben bijvoorbeeld nooit geld ‘verpatst’ door idioot dure gebouwen neer te zetten”.

Efficiënt en effectief

En dat wil Kamsma zo houden. De honderd miljoen die op de bank staat wordt alleen aangesproken voor “zinnige projecten. Geld volgt bij ons beleid.” Op de extra middelen die vrijkomen door het afschaffen van de basisbeurs zit Avans ook niet te wachten. “Het is wel prettig, maar niet echt nodig.”

Als andere hogescholen hun onderwijs net zo efficiënt en effectief zouden organiseren, zouden zij het geld ook niet echt nodig hebben, denkt Kamsma. “Maar je moet Avans niet als de maat der dingen nemen”, vindt ze. Onderwijsinstellingen in de Randstad hebben een veel moeilijkere studentenpopulatie dan de Brabantse hogeschool, meer jongeren niet-westerse roots, meer studenten die via het mbo instromen. “Die hebben het extra geld wel heel hard nodig om verbeterstappen te maken.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Het volledige artikel uit het Onderwijsblad kunt u hieronder downloaden

Downloads

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren