Wetenschappers protesteren tegen buitensporig aantal flexbanen

Nieuws
1 sep 2015

Te veel tijdelijke contracten en louter vage beloftes over vast werk. Wetenschappers zijn speelballen en dat wil de Vakbond voor de Wetenschap bij de opening van het academisch jaar laten zien aan minister Bussemaker.

Een groepje gekleurde bollen staat voor de Utrechtse Domkerk te wachten op minister Bussemaker van Onderwijs. Voeten in sneakers steken onder de bollen uit, armen gooien onhandig een bal over. Gezichten zitten verstopt in het plastic.

De hoeveelheid tijdelijke contracten aan universiteiten is uitzonderlijk hoog, zegt voorzitter Marijtje Jongsma. Jonge wetenschappers werken soms jarenlang op tijdelijke contracten, om er daarna alsnog uit te vliegen. Dikwijls stappen ze uit pure frustratie zelf op. “Studenten zijn soms halverwege hun afstuderen ineens hun begeleider kwijt”, zegt Jongsma. “Universiteiten moeten zuiniger omgaan met hun mensen.”

Catch 22

Het protest van de vakbond wordt nog vergezeld door studenten die boos zijn over bezuinigingen op de studentensport in Utrecht en door Rood, de jongeren van de SP. Het is een oorverdovend lawaai als hoogleraren en minister Bussemaker de Domkerk in lopen.

Toch praat de minister even met Jongsma. “Ik was best tevreden over wat ze zei”, zegt ze na afloop. “Ze erkent dat het op sommige punten echt niet goed zit.” Maar de cao is zaak van werkgevers en werknemers dus wat kan de minister doen? “Dat is inderdaad ingewikkeld”, erkent Jongsma. “Een soort catch 22.”

Stabiele financiering

Toch heeft de minister wel een rol, benadrukt ze. “De financiering vanuit de overheid moet stabieler worden. Er wordt te veel geld in competitie verdeeld en dat draagt zeker bij aan de vele tijdelijke contracten.”

De laatste hoogleraren trekken voorbij aan de speelballen en de demonstrerende studenten. Als de deuren van de Domkerk gesloten zijn, stappen de wetenschappers uit hun speelballen en ruimen de studenten hun spandoeken op. Binnen kan het academisch jaar in alle rust van start.

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren