Utrechtse ‘docent zonder master’ aan de slag in Rotterdam

Nieuws
18 sep 2015

Hoewel zijn studenten een petitie startten om hem te behouden als docent, kreeg Martin van Haastrecht na drie jaarcontracten geen vaste aanstelling bij de Hogeschool Utrecht. Omdat hij geen master heeft. Dat diploma heeft hij nog steeds niet, toch is hij nu docent bij de Hogeschool Rotterdam. “Ze gaan hier veel pragmatischer met die master-eis om.”

“De Hogeschool Utrecht wil dat alle docenten een masterdiploma hebben, bij de Hogeschool Rotterdam stellen ze ook prijs op docenten met ervaring in het bedrijfsleven”, vertelt Martin van Haastrecht (60) die sinds 1 september in Rotterdam voor de klas staat.

In de prestatieafspraken heeft de Hogeschool Rotterdam vastgelegd dat 70 procent van de onderwijsgevenden eind dit jaar een mastertitel heeft. “Bij de opleiding technische bedrijfskunde waar ik werk, zijn er al genoeg mensen met een master. Daarom konden ze mij aannemen.”

Een masterdiploma is hier geen doel op zich, zo'n studie moet iets toevoegen aan de deskundigheid van het team

Na een loopbaan als financieel manager bij internationaal opererende techniekbedrijven zocht Van Haastrecht drie jaar geleden een baan dichter bij huis. Hij kon aan de slag als docent bij de opleiding technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht. Het eerste jaar werd hij ingehuurd als zzp’er. Toen hij in mei 2013 een tijdelijk aanstelling kreeg beloofde hij in twee jaar een master te halen.

Docent van het jaar

Van Haastrecht begon aan een MBA bij de particuliere hogeschool NTI, maar kwam nauwelijks aan studeren toe omdat hij al zijn energie in het docentschap stak. En dat werd gewaardeerd, want een jaar later werd hij genomineerd voor de titel ‘HU-docent van het jaar’.

Toen dit voorjaar bekend werd dat Van Haastrechts tijdelijke contract niet omgezet zou worden in een vaste aanstelling omdat hij zijn master niet had gehaald, startten zijn studenten een petitie om ‘de enorm gedreven docent met veel praktijkervaring en een grote passie voor het vak’ te behouden.

370 handtekeningen

Ze verzamelden in een mum van tijd 370 handtekeningen, maar dat kon het college van bestuur niet vermurwen. De Hogeschool Utrecht wil de kwaliteit van het onderwijs verbeteren en hanteert daarom al jaren het beleid dat alle docenten die in vaste dienst komen een mastergraad moeten hebben, legde toenmalig collegevoorzitter Geri Bonhof de studenten uit.

Vorige week werd bekend dat de HU ook docenten die al in vaste jaren dienst zijn wil verplichten een master te halen. Weigeraars wacht overplaatsing naar een andere functie of ontslag.

Vaste aanstelling

Van Haastrecht is super blij dat hij toch weer voor de klas staat. “Ik vind het hartstikke leuk om docent te zijn en het klikte meteen met het team. Ik ben nu wel veel langer onderweg naar mijn werk, maar dat heb ik er graag voor over.”

Hij krijgt over een half jaar – mits hij goed functioneert – een vaste aanstelling. “Ik word hier niet onder druk gezet om een master te halen. Mijn teamleider heeft liever dat ik de tijd neem om me in te werken. Ik moet gewend raken aan de andere onderwijsvisie, de andere invulling van het curriculum, andere studenten. Ik heb dus voorlopig helemaal geen tijd voor een studie.”

Dogma

“Ik hoef daarna ook niet per se een master halen”, vervolgt Van Haastrecht. “Maar als het bijdraagt aan mijn docentenschap en ik er zelf ook zin in heb, is er wel ruimte voor. Het uitgangspunt is hier dat een masterstudie nuttig moet zijn, ik moet mijn persoonlijke competenties ermee vergroten. Maar zo’n studie moet ook iets toevoegen aan de deskundigheid van het team..”

De HR gaat pragmatisch met master-eis voor docenten om, bij de Hogeschool Utrecht is het een dogma geworden, vindt Van Haastrecht. “Het gaat in Utrecht niet meer over kwaliteit, maar alleen nog over diploma’s. Het doet er niet toe welk masterpapiertje je hebt. Bij technische bedrijfskunde zijn dit jaar nog drie andere docenten vertrokken. Die zijn nu vervangen door jonge docenten van andere opleidingen die een master hebben, maar niets weten van technische bedrijfskunde en geen enkele praktijkervaring hebben.”

Imago

“Alle hogescholen willen meer masters voor de klas, maar de HU slaat echt door”, vindt Van Haastrecht. “Nu moet iedereen er een master hebben, straks moeten ze allemaal gepromoveerd zijn. Het gaat meer over imago dan om kwaliteit.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren