Dramatische daling instroom bij pabo’s

Nieuws
24 aug 2015

De nieuwe toelatingstoetsen voor de lerarenopleiding basisonderwijs zorgen voor een drastische afname in het aantal aanmeldingen. Vorige week stond de teller op gemiddeld 30 procent minder per pabo. Bij sommige opleidingen halveert het aantal startende studenten.

“We zagen dit aankomen”, zegt Barbara de Kort, voorzitter van het landelijk overleg lerarenopleidingen basisonderwijs (lobo). “We hebben de hele tijd gewaarschuwd: let op het afschrikwekkende effect van deze toetsen. Dat is nu realiteit.”

Of de uitval in het eerste jaar afneemt door deze toetsen, moet nog blijken

Nederland kent 25 pabo’s waar in 2014 nog 5.730 studenten zijn gestart. Wie dit jaar aan de opleiding voor juffen en meesters wilde beginnen, moest voor het eerst voldoen aan minimaal een havo-3 niveau voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur- en techniek. Geen enkel havo-profiel kent alle drie de vakken, dus iedere havist die naar de pabo wilde moest deze zomer minimaal één toets te maken, de meesten twee.

Mbo’ers, tot dit jaar goed voor eenderde van de instroom op de pabo, moesten standaard alle drie de toetsen halen en zich laten bijspijkeren. Alleen een vwo’er hoeft geen ‘toelatingsexamen’ te doen. De pabo wordt op deze manier een onneembare vesting, waarschuwde critici dit voorjaar al.

Halvering

In Groningen, bij de pabo van de Hanzehogeschool, zijn ze de laatste toetsuitslagen aan het verwerken. Teamleider Claar Wachters: “Duidelijk is dat wij de helft minder eerstejaars zullen hebben dan vorig jaar. Ik denk dat dat gemiddeld voor alle pabo’s zo zal uitpakken. De landelijke aanmeldcijfers zien er op dit moment nog iets gunstiger uit, maar hier zitten nog de studenten tussen die de toetsen niet hebben gehaald en de studenten die last minute besluiten toch iets anders te gaan studeren.”

Dat het niveau van de pabo-student omhoog moest, daar is iedereen het wel over eens. Maar deze cijfers komen toch ‘hard aan’, aldus Jeroen van Til, woordvoerder van de Marnix Academie, een zelfstandige pabo in Utrecht. “We hebben er wel rekening mee gehouden. Aflopende tijdelijke contracten zijn niet verlengd en een aantal collega’s zijn op minder uren gezet.”

Extra financiering

Het landelijk pabo-overleg heeft al voor de zomervakantie aangeklopt bij zowel de Vereniging Hogescholen als het ministerie van Onderwijs. “We willen extra financiering om dit tekort op te vangen”, vertelt voorzitter De Kort. De pabo’s hopen dat het effect van de instroomdaling enigszins teniet wordt gedaan door minder uitval in het eerste jaar. “Maar of de uitval dankzij deze toetsten afneemt, moet nog blijken. Tot nu toe was ongeveer eenderde van de uitval ook te wijten aan studenten die er in het eerste jaar achter komen dat voor de klas staan niets voor hen is. Dat zal wellicht zo blijven.”

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen vindt dat de pabo’s werk moeten gaan maken van bijspijkerprogramma’s om het afschrikwekkende effect van de toelatingstoetsen weg te nemen. “Natuurlijk moet je het niveau testen van de instromende studenten. Maar doe het wel op de gangbare manier: laat scholieren die over een havo- of mbo-diploma beschikken toe, zorg dat ze een toets doen om hun instapniveau vast te stellen en zet er in het eerste jaar een aanvullend programma op”, zegt zij in een reactie op de AOb-site.

Rood lint

“Natuurlijk loop je bij die toetsen tegen scholieren aan waarvan je denkt ‘die redt het niet’, maar daar kun je dan in gesprek”, stelt Verheggen. “Maar zoals het er nu uitziet lijkt het erop dat onder Haagse druk een rood lint is gespannen om een opleiding voor een beroep dat over een paar jaar om mensen zit te springen. Dat vind ik heel kwalijk.”

©AOb, Joëlle Poortvliet

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren