Flexwerk: UvA-bestuur fluit faculteiten terug

Nieuws
5 jun 2015

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam wil niet dat faculteiten creatieve constructies verzinnen om personeel in tijdelijke dienst te houden. Dat is niet in de geest van de nieuwe cao en wetgeving die op handen is, aldus een verklaring.

De deuren van het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam worden sinds vanochtend geblokkeerd, uit protest tegen de vele tijdelijke contracten aan de instelling. Directe aanleiding is een document dat een paar dagen geleden verscheen op klokkenluiderswebsite UvA-leaks, waarin enkele beleidsmedewerkers overwegen hoe ze regels uit de cao en uit de wet kunnen omzeilen.

Letter en geest

Dat is dus niet de bedoeling, reageert het bestuur. “Het College van Bestuur heeft herhaald dat de bepalingen in de cao en de Wet werk en zekerheid naar letter en geest volledig wordt nagekomen. Andere constructies worden niet toegestaan.”

“We moeten natuurlijk kijken of faculteiten zich hier aan gaan houden, maar in principe heb ik er vertrouwen in”, laat Jan Boersma weten. Hij is cao-onderhandelaar namens Abvakabo-FNV en was vanmorgen aanwezig bij een ingelast overleg van werknemersorganisaties en het CvB.

Vast contract van 0,1 fte

De vele tijdelijke contracten in de academische wereld zijn een heikel punt, ook de Tweede Kamer heeft al eens aan de bel getrokken. In de nieuwe cao hebben universiteiten beloofd dat ze meer mensen een vast contract zullen geven, maar of dat zoden aan de dijk zet moet nog blijken. “We krijgen signalen dat UvA-personeel nu vaste contracten krijgt voor 0,1 fte”, zegt Boersma. “Voor de duidelijkheid: dat is dus vier uur werk. We zijn nog met het CvB in overleg wat hier nu precies aan de hand is.”

©HOP

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren