Dossier Flexwerk: ‘Zuyd ruilt ervaren docenten in voor ex-studenten’

Nieuws
12 jun 2015

Zuyd Hogeschool dumpt docenten in tijdelijke dienst op het moment dat ze in aanmerking komen voor een vaste aanstelling en ruilt ze in voor eigen afgestudeerden zonder didactische scholing. Dat stelt docent filosofie Carin Wevers in een opiniestuk dat vorige week werd geplaatst op Volkskrant.nl. “Mijn collega’s zijn bang dat ik hier problemen mee krijg, maar ik ben niet zo bang uitgevallen.”

Carin Wevers, docent filosofie bij de faculteit sociale studies, windt zich al een tijdje op over het personeelsbeleid bij Zuyd Hogeschool. “Er worden al jaren ongeschoolde docenten aangenomen.” Vorig jaar moesten vijf van de zestig docenten bij de sociale opleidingen vertrekken omdat hun tijdelijk contract niet verlengd kon worden, terwijl er ook vacatures waren. Het hele team deed een beroep op het college van bestuur een regeling te treffen om deze goed ingewerkte collega’s te behouden. “Maar het bestuur wilde niet eens met ons praten. In plaats daarvan hebben we een gesprek gehad met het hoofd human resources en die legde uit dat Zuyd een flexibele schil nodig heeft omdat we krimpen”, vertelt Wevers.

Wij hebben met de vakbonden afgesproken dat we niet met draaideurconstructies werken

Omdat de sociale opleidingen een nieuw curriculum ontwikkelen en een stuk of tien docenten bezig zijn met een masteropleiding, zijn er in september acht nieuwe tijdelijke onderwijskrachten aangesteld. Ex-studenten zonder praktijkervaring, die geen didactische bevoegdheid hebben en geen master, stelt Wevers. “Ze zetten zomaar studentjes voor de klas. Officieel zijn het geen docenten, maar onderwijsmedewerkers met ondersteunende taken. Maar ze draaien gewoon mee als tutor in ons probleemgestuurd onderwijs.”

Wegwerpdocenten

De nieuwe groep beginnende docenten maakt volgens Wevers geen enkele kans op een vaste aanstelling. “Ze worden volgend jaar ook weer gedumpt. Het zijn wegwerpdocenten die ingeruild worden voor nieuwe tijdelijke krachten zodra ze een vaste aanstelling zouden moeten krijgen.”

Zuyd Hogeschool erkent dat er vorig jaar bij sociale studies afscheid is genomen van vijf docenten die drie jaar op tijdelijke contracten hadden gewerkt, maar ontkent dat er sprake is van het dumpen van werknemers. “Wij behandelen mensen niet als vuilnis”, stelt woordvoerder Erwin Groenewold. “Deze docenten wisten toen ze in dienst kwamen dat het niet zeker was dat ze na drie jaarcontracten een vaste aanstelling zouden krijgen. Bovendien hebben we in ze geïnvesteerd. Ze konden een didactische aantekening halen en één van hen heeft een master kunnen halen, zodat ze nu elders een bijdrage kunnen leveren aan de professionalisering van het beroep.”

Flinke flexibele schil

Ruim 18 procent van de 1860 Zuyd-werknemers is in tijdelijke dienst en daarnaast werd er vorig jaar 9 miljoen euro (7,8 procent van het personeelsbudget) uitgegeven aan extern ingehuurde arbeidskrachten. Een kwart van het werk wordt dus uitgevoerd door flexwerkers.

Die flinke flexibele schil is volgens Groenewold nodig omdat de hogeschool rekening houdt met een forse daling van het aantal studenten. “De komende vijf jaar krimpen we met tien tot twintig procent”, stelt de woordvoerder. En bij de sociale opleidingen daalt het aantal studenten nog sneller dan bij de rest van Zuyd omdat er weinig emplooi verwacht wordt voor afgestudeerden.

Geen draaideurconstructies

De nieuwe flexdocenten zijn aangenomen om tijdelijk  taken uit te voeren, stelt Groenewold. De tijdelijke docenten die al drie jaar in dienst waren, konden niet meer ingehuurd worden voor die klussen, want aan kunstgrepen doet Zuyd niet. “Wij hebben met de vakbonden afgesproken dat we niet met draaideurconstructies werken waarbij tijdelijke werknemers drie maanden de ww in gaan om vervolgens weer op een nieuw jaarcontract aan de slag te gaan. En aan constructies met pseudo-zelfstandigen beginnen wij uiteraard helemaal niet.” Er zat volgens de woordvoerder dus niets anders op dan afscheid nemen van de vijf tijdelijke docenten. “Daar zit natuurlijk niemand op te wachten, maar we konden niet anders.”

Maar dat de vijf zijn ingeruild voor ex-studenten zonder praktijkervaring en didactische scholing is volgens de woordvoerder pertinent onjuist. “Zeven van de acht hebben didactische scholing of een master en sommigen hebben alle twee. De achtste heeft een behoorlijke beroepservaring.” Wel worden er bij de sociale opleidingen werkstudenten en eigen afgestudeerden ingezet, maar die zijn niet in de plaats gekomen van de docenten die vorig jaar moesten vertrekken,  stelt de woordvoerder.

Flexpool

Wevers is niet onder de indruk. “Er zijn ook één of twee mensen aangenomen met beroepservaring, dat klopt. Maar mijn punt is dat aan tijdelijke docenten niet dezelfde eisen worden gesteld als aan docenten in vaste dienst. Docenten die een master moeten halen worden al langer vervangen door ex-studenten die geen didactische scholing hebben gehad. Zo ondergraaf je natuurlijk de onderwijskwaliteit.”

Bovendien is het tijdelijk werk bij Zuyd wel degelijk structureel, betoogt Wevers. “De flexibele schil is zelfs opgenomen in de meerjarenbegroting.” Zuyd zou er ook voor kunnen kiezen dat werk te laten doen door vaste krachten. “Je zou dus een flexpool kunnen maken met medewerkers die hogeschoolbreed tijdelijke projecten uitvoeren of invallen voor docenten die een master volgen. Dan hoef je niet steeds nieuwe steeds nieuwe, onervaren docenten aan te nemen die je weer aan de kant zet op het moment dat ze ingewerkt zijn.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Lees hier het Carin Wevers opiniestuk Weg met de wegwerpdocent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren