‘Ridicuul om een goede docent weg te sturen omdat hij geen master heeft’

Nieuws
8 mei 2015

Studenten technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht haalden vorige maand tevergeefs 370 handtekeningen op. Hun favoriete docent krijgt in september geen nieuw contract omdat hij zijn master niet heeft gehaald. “Ridicuul”, vindt AOb-rayonbestuurder Jan Dijkstra. “De HU heeft hem zelf voorgedragen als beste docent van het jaar.”

“Laat ik voorop stellen dat wij het een goede zaak vinden dat hogescholen meer masters voor de klas willen. Dat is de beste  manier om te garanderen dat het onderwijs inhoudelijk van hbo-niveau is”, stelt Jan Dijkstra, rayonbestuurder bij de Algemene Onderwijsbond. “Maar het is natuurlijk ridicuul om docenten die goed functioneren weg te sturen omdat ze geen masterdiploma hebben.”

De HU is niet de enige hogeschool die de master-eis zo rigide hanteert

Dat Martin van Haastrecht, docent bij de opleiding technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht, geen vaste aanstelling krijgt omdat hij zijn master niet heeft gehaald, heeft volgens Dijkstra alles te maken met de prestatieafspraken die in 2012 zijn gemaakt. “De HU heeft Van Haastrecht zelf voorgedragen als beste docent van het jaar 2014. Je zou denken dat de hogeschool er dan alles aan doet om hem voor het onderwijs te behouden. Maar de tijd begint te dringen. De HU heeft in de prestatieafspraken beloofd dat aan het eind van dit jaar 86 procent van de docenten een mastertitel heeft. Kennelijk moeten ze alles op alles zetten om die doelstelling te halen.”

Eruit gewipt

De Hogeschool Utrecht is niet de enige die de master-eis zo rigide hanteert. “Dit speelt ook bij andere hogescholen, de HU is beslist niet uniek”, stelt Dijkstra. Docenten die in dienst komen moeten overal een master hebben, ook als ze een tijdelijke aanstelling krijgen. Zelfstandigen die van de Belastingdienst alleen nog voor de klas mogen als ze werknemer worden, zijn vaak de dupe van dit beleid. “Zzp’ers die al jaren bij een hogeschool werken, worden eruit gewipt omdat ze geen master hebben”, weet de vakbondsbestuurder. “Pas als de nood heel erg hoog wordt en er echt geen docent met een master te vinden is, neemt men iemand zonder master aan. Maar opleidingen laten vacatures vaak maanden open staan voor ze de master-eis laten vallen.”

Vorige week wilde de HU niet toegeven dat Van Haastrecht geen nieuw contract krijgt omdat hij de Master of Business Administration waaraan hij is begonnen, nog niet heeft afgerond. Maar uit tweets die woensdagavond in reactie op de berichtgeving op deze site vanaf het HU-account werden vestuurd, blijkt dat het daar wel om draait. “@HOnieuws HU hanteert al jarenlang het vastgestelde beleid dat een mastergraad verplicht is voor HU-docenten. Docenten zonder mastergraad krijgen een tijdelijk contract en de mogelijkheid van HU deze alsnog te halen.

Studieverlof

“Klopt”, reageert Dijkstra, “Maar als je afspreekt met een docent dat hij een master gaat halen, moet je hem ook de faciliteiten geven die daarvoor beschikbaar zijn. In de cao is afgesproken dat docenten die een master volgen, twee dagen in de week studieverlof krijgen als ze fulltime in dienst zijn. Ook docenten met een tijdelijke aanstelling hebben recht op studieverlof. En voor deze cao-bepaling van kracht werd, had de HU al een eigen verlofregeling.”

Van Haastrecht stelt echter dat hem nooit is verteld dat hij recht heeft op betaald studieverlof. Hij twijfelt daarom aan het goed werkgeverschap van de HU. Dijkstra wil daar geen uitspraak over doen omdat hij de gemaakte afspraken niet kent, maar dat de leidinggevende van Van Haastrecht steken heeft laten vallen, lijkt hem duidelijk. “Er zijn kennelijk geen goede functioneringsgesprekken gevoerd. Als je afspreek met een docent dat hij een master gaat halen,  informeer je regelmatig hoe het ervoor staat. Als er geen schot in de studie zit, neem je maatregelen. Dan had je kunnen voorkomen dat je na drie jaar afscheid moet nemen van een docent die tot de besten van de hogeschool hoort.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren