Dossier Masterstress: ‘Titel is belangrijker dan docentkwaliteit’

Nieuws
4 mei 2015

Studenten technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht overhandigden vorige week een petitie aan collegevoorzitter Geri Bonhof. Ze willen dat hun favoriete docent Martin van Haastrecht een vast contract krijgt. Maar dat zit er niet in omdat hij geen masterdiploma heeft.

Studenten technische bedrijfskunde van de HU zijn er vast van overtuigd dat de studenttevredenheid drastisch zal dalen als hun docent Martin van Haastrecht (60) niet meer voor de klas staat. De docent procesmanagement en bedrijfseconomie is sinds oktober 2012 in tijdelijke dienst bij de Hogeschool Utrecht. Daarvoor werkte hij 25 jaar als financieel manager bij multinationals. Dankzij die internationale praktijkervaring én zijn tomeloze inzet wordt hij enorm gewaardeerd door studenten. Niet voor niets was Van Haastrecht vorig jaar finalist bij de verkiezing van de HU-docent van het jaar.

Ik heb me zwaar vergist in de tijdsinvestering die het docentschap vraagt

Begin dit jaar kreeg Van Haastrecht desondanks te horen hij te horen dat zijn tijdelijke contract in september niet wordt omgezet in een vaste aanstelling omdat hij geen masterdiploma heeft. Toen dat bekend werd, startten zijn studenten een petitie waarin zij pleiten voor het ongedaan maken van het ‘gedwongen vertrek’ van hun favoriete docent. Vorige week overhandigden ze 370 handtekeningen aan instituutsdirecteur Do Blankestijn en collegevoorzitter Geri Bonhof.

Privacy gevoelig

Bonhof legde de studenten uit dat de Hogeschool Utrecht de kwaliteit van het onderwijs wil verbeteren en dat docenten die vast in dienst komen daarom een mastertitel moeten hebben. Blankestijn meldt dat de instituutsdirectie naar aanleiding van de petitie het dossier van Van Haastrecht opnieuw heeft bekeken, maar dat heeft niet tot een ander besluit geleid.

“Het tijdelijk contract is twee keer verlengd en daarbij zijn afspraken gemaakt waaraan niet is voldaan. Daarom kunnen we geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aangaan”, stelt hij. Welke afspraken er niet zijn nagekomen, wil Blankestijn niet zeggen. “Wij doen nooit mededelingen over privacy gevoelige afspraken met individuele werknemers.” Maar de instituutsdirecteur benadrukt wel dat het vertrek van Van Haastrecht niets te maken heeft met zijn functioneren als docent.

Administratief geneuzel

“Ik heb er helemaal geen probleem mee dat die afspraken openbaar worden”, reageert Van Haastrecht. “Ik heb geen geheimen, het is de HU die mist opwerpt. Het draait allemaal om dat masterdiploma.” Het eerste jaar van zijn docentschap werd Van Haastrecht ingehuurd als zzp’er. Toen hij in mei 2013 een tijdelijke aanstelling kreeg, beloofde hij in twee jaar een master te halen. Hij schreef zich in voor de Master of Business Administration bij de particuliere hogeschool NTI. “Ik dacht, die master doe ik wel even. Ik heb in mijn loopbaan altijd opleidingen en cursussen gevolgd.”

Maar Van Haastrecht heeft zijn MBA nog lang niet afgerond omdat hij nauwelijks aan studeren toekwam. Hij ontwikkelde nieuwe cursussen waarvoor hij zich moest inlezen, nam taken over van een vertrokken collega, gaf in de avonduren colleges aan deeltijdstudenten en verzorgde in zijn vrije tijd opfriscursussen voor langstudeerders. “Ik heb me zwaar vergist in de tijdsinvestering die het docentschap vraagt. Er komt gewoon ontzettend veel op je af als je eenmaal in dienst bent. Ook allerlei administratief geneuzel. Ik heb het nooit een probleem gevonden om zestig uur in de week te werken, maar als je daarnaast ook nog een studie moet doen, word je gewoon overvraagd.”

Goed werkgeverschap

Van Haastrecht kwam er pas kort geleden achter dat docenten die een masteropleiding doen volgens de cao recht hebben op betaald studieverlof. “Dat heeft niemand mij verteld. Ik wil me niet als slachtoffer opstellen, maar twijfel wel aan het goed werkgeverschap van de HU.” Zeker nu de instituutsdirectie en het college van bestuur ondanks de actie van studenten rigide vasthouden aan de regels. “Het gevoel overheerst dat bij de HU een master belangrijker is dan de docentkwaliteit. Ze sturen een goede docent weg omdat ze liever een master economie voor de klas hebben. Terwijl daar een hoop brandhout tussen zit. Er zijn voorbeelden genoeg van docenten met een master die de leerstof niet uitgelegd krijgen.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren