Creatieve Industrie: Praktijkdocent dreigt te verdwijnen

Nieuws
6 mei 2015

In zijn ijver de doorgeschoten flexibilisering aan te pakken, dreigt het kabinet het kind met het badwater weg te gooien. Het wordt hogescholen en universiteiten bijna onmogelijk gemaakt ondernemers in te huren als praktijkdocent, waarschuwt de creatieve sector.

De Creatieve Industrie, één van de negen topsectoren die Nederland innovatiever moeten maken, trekt aan de bel omdat het voor ondernemers uit hun sector steeds moeilijk wordt om voor de klas te staan. De Tweede Kamer wil dat universiteiten en hogescholen het flexwerk terugdringen en de Belastingdienst is bezig alle zzp’ers uit het onderwijs te bannen.

Dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt, schrijft The Dutch Creative Council, het adviesorgaan voor de topsector aan de Tweede Kamer. “Er zijn momenteel veel creatieve ondernemers, ontwerpers, architecten, muzikanten, film, game- en reclamemakers, verbonden aan een hogeschool of universiteit. Zij brengen relevante kennis uit de praktijk over aan studenten.”

Pseudowerknemers

Maar volgens de Belastingdienst zijn veel praktijkdocenten niet daadwerkelijk zelfstandig omdat zij worden ingezet in plaats van reguliere docenten. Sinds vorig jaar wordt daarom door de fiscus streng gecontroleerd of zzp’ers wel echt ondernemer zijn. Dat veroorzaakt veel onrust onder praktijkdocenten. De Vereniging Hogescholen stuurde er in het najaar al een bezorgde brief over naar de Tweede Kamer.

De staatssecretaris van financiën werkt op dit moment aan een nieuw systeem om te bepalen of zzp’ers echte ondernemers zijn of als pseudowerknemers gezien moeten worden. De Creative Council is bang dat ook deze nieuwe regels nadelig zullen uitpakken voor het onderwijs in de creatieve sector, omdat ze er toe leiden dat een praktijkdocent verplicht wordt een arbeidscontract aan te gaan.

Administratieve rompslomp

Veel zelfstandigen zitten helemaal niet te wachten op een dienstverband, aldus de brief. Creatieve ondernemers geven vaak maar een paar colleges per week en werken regelmatig voor meerdere hogescholen. Ze geven er de voorkeur aan om voor dat werk een factuur te sturen in plaats van meerdere tijdelijke arbeidscontracten te sluiten, want dat leidt tot “onnodige administratieve rompslomp”.

The Dutch Creative Council is het adviesorgaan voor de topsector Creatieve Industrie. Tot de 22 leden behoren naast creatieve ondernemers ook bestuurders van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de Universiteit Twente en de Technische Universiteit Delft, maar ook de zendermanager van jongerenzender 3FM.

©HOP/Hogeronderwijs.nu

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren