Studentenactie tegen gedwongen vertrek van docent zonder master

Nieuws
3 apr 2015

Studenten technische bedrijfskunde van de Hogeschool Utrecht willen dat hun favoriete docent een vaste aanstelling krijgt. Ze zijn deze week een petitie gestart die al ruim driehonderd keer is ondertekend.

Docent it-finance Martin van Haastrecht (60) is sinds 2012 in tijdelijke dienst bij de Hogeschool Utrecht. Zijn derde jaarcontract loopt in september af. Het tijdelijke dienstverband kan dus niet meer verlengd worden.

Maar een vast contract zit er ook niet in omdat Van Haastrecht geen masterdiploma heeft. De HU heeft in de prestatieafspraken vastgelegd dat begin volgend jaar 86 procent van de docenten een mastertitel heeft. Daarom is bij vaste aanstellingen een masterdiploma vereist.

Internationale praktijkervaring

Van Haastrecht was vorig jaar één van de vijf genomineerden voor de titel Docent van het Jaar, schrijft het hogeschoolblad Trajectum. Volgens Roy Straver, voorzitter van de studievereniging Ingenium dat een podium biedt voor de petitie, is Van Haastrecht een “enorm gedreven docent met veel praktijkervaring in het internationale bedrijfsleven en een grote passie voor het vak”.

De student vindt het schrijnend dat zo’n inspirerende docent moet vertrekken omdat hij geen masterpapiertje heeft. “Een masterdiploma moet geen doel op zich worden”, vindt hij.

Sturen op cijfertjes

De studenten beseffen dat hun actie waarschijnlijk niets uithaalt: de vacature voor de opvolger van Van Haastrecht staat al online. “Maar we willen desondanks een signaal afgeven”, stelt Straver.

“Dit speelt ook bij andere opleidingen, daarom krijgen we ook hogeschoolbreed bijval. Er wordt bij de HU puur gestuurd op cijfertjes, naar de mening van studenten wordt niet gevraagd. Daardoor wordt er nu afscheid genomen dan een docent die juist een positieve bijdrage levert aan de studenttevredenheid. ”

©Hogeronderwijs.nu

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren