Dossier Flexwerk: ‘Ik kan over twee maanden dit werk weer kwijt zijn’

Nieuws
2 apr 2015

Docenten met een tijdelijke aanstelling durven hun grieven nauwelijks te uiten, bang als ze zijn hun baan te verliezen. Maar Bart Versteegen, oproepkracht bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en actief bij de actiegroep Nieuwe Universiteit 024, trekt wel aan de bel. “We moeten samen een vuist maken tegen de managementlogica die leidt tot steeds meer flexwerk.”

Net als veel studiegenoten van de docentopleiding beeldende kunst & vormgeving, hobbelt Bart Versteegen sinds zijn afstuderen van het ene tijdelijke baantje naar het andere. De afgelopen vier jaar heeft hij vijf verschillende werkgevers gehad: hij werkte in een ziekenhuis, bij een boekbinderij, in een copy shop en voor de gemeente. Sinds september is hij onderwijsassistent bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en geeft hij er ook een paar uur per week les.

De enorme doorstroom van docenten is ook slecht voor het onderwijs

Versteegen verdient nu stukken meer dan het minimum uurloon (€ 8,70 per uur) dat hij eerder kreeg, maar werkzekerheid heeft hij nog steeds niet. Bij de HAN heeft hij een nulurencontract omdat hij een langdurig zieke vervangt. “Maar er is een klein kansje dat ik in juni een jaarcontract krijg.” Daarom is hij voorzichtig met het uiten van kritiek. “Ik ben me ervan bewust dat ik geen poot heb om op te staan, ik kan over twee maanden dit werk ook weer kwijt zijn.”

Doorgedraaid marktdenken

Toch trok hij vorige maand tijdens een bijeenkomst van de actiegroep Nieuwe Universiteit 024 de stoute schoenen aan. In het bijzijn van Kees Boele, bestuursvoorzitter van de HAN, noemde hij de opmars van het flexwerk één van de structurele problemen die door het ‘doorgedraaide marktdenken’ in het hoger onderwijs is ontstaan. “Men kiest voor tijdelijke contracten omdat je die weer makkelijk kunt opzeggen. Dat is de managementlogica die het hoger onderwijs beheerst. Het commitment moet eenzijdig van de werknemer komen.”

Bij hogescholen is inmiddels één op de drie docenten in tijdelijke dienst, bij universiteiten is dat zelfs veertig procent. Dat is niet alleen een probleem voor de flexwerkers zelf. Versteegen: “Het is ook slecht voor het onderwijs. Er is een enorme doorstroom. Studenten krijgen daardoor iedere keer te maken met docenten die zich inhoudelijk moeten inwerken en nog moeten ontdekken hoe de organisatie in elkaar zit. Dat is niet goed voor de binding met de opleiding.”

Individualistisch

Zijn opmerkingen hebben veel losgemaakt, merkt hij. “Ik ben na die bijeenkomst door veel mensen benaderd. Veel jonge werknemers hebben vergelijkbare ervaringen. Er is heel veel onzekerheid. Maar ze durven er niets over te zeggen, omdat ze bang zijn hun werk te verliezen. Flexwerkers zijn erg kwetsbaar. Ook werken veel hoogopgeleiden onder hun niveau en verdringen daarbij ook nog eens mbo’ers.”

De Nieuwe Universiteit 024 wil de kwetsbare flexwerkers een podium bieden om hun problemen naar buiten te brengen. “De jongere generatie is erg individualistisch. Ze zijn over het algemeen slecht georganiseerd en hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan. Flexwerk is echter een structureel probleem waar we samen onder lijden en dus iets dat we ook samen naar voren moeten brengen. Het speelt in de hele samenleving en daar zullen we alleen gemeenschappelijk een vuist tegen kunnen maken.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren