Dossier Masterstress: ‘Een master mogen halen is een cadeautje’

Nieuws
18 nov 2014

Na alle negatieve verhalen over masterstress, wil ze een andere geluid laten horen. De mogelijkheid kosteloos een master te volgen is een uitgelezen kans om jezelf te ontwikkelen. Zo’n kans krijg je buiten het hbo niet snel, vindt Monica Heikoop, docent bij de Hogeschool Rotterdam.

“Het behalen van mijn mastertitel heeft me veel gebracht, me meer zelfvertrouwen gegeven. Ik kan mijn onderwijskundige visie nu theoretisch onderbouwen en kan met mijn onderzoeken een steentje bijdragen aan de verbetering van het curriculum van onze opleiding.” Monica Heikoop, docent bij de opleiding communicatie van de Hogeschool Rotterdam, ergert zich aan de stroom negatieve verhalen over masterstress in het hbo. Ze wil een ander geluid laten horen. “Ik heb het mogen behalen van een master beschouwd als een cadeautje.”

Een master doen naast je werk is niet even appeltje-eitje, het is een tour de force

Heikoop, van huis uit diëtiste, begon in september 2011 met de educatieve master leren & innoveren – bij haar eigen hogeschool. Ze heeft haar diploma in de twee jaar die ervoor staat gehaald en dat heeft haar – naast de dag in de week die ze werd vrijgeroosterd – weekenden en vakanties gekost. Logisch, een masterstudie vraagt in totaal 60 ECTS x 28 uur, dus 1680 uur, rekent ze voor.

Lichtvaardig

“Zelf heb ik mijn studie-uren goed bijgehouden en kwam uit op een tijdsinvestering van 1400 uur in twee jaar. Met mijn fulltime baan erbij kwam ik zo op een werk- en studielast van 2400 uur per jaar. Dat vraagt nogal wat. Je moet echt intrinsiek gemotiveerd zijn en het moet zowel privé als op het werk lekker lopen, anders is het risico op studievertraging of uitval groot.”

Zowel leidinggevenden als docenten die een master gaan doen, denken daar te lichtvaardig over, denkt Heikoop. Zelf kreeg ze alle medewerking van haar opleidingsmanager, waardoor ze bijvoorbeeld de gelegenheid had om haar studieopdrachten bij haar eigen opleiding uit te voeren. “Maar regelmatig gaat de medewerking niet verder dan de eis dat je een master moet halen”, weet Heikoop. Daar zouden de onderwijsbonden meer een punt van moeten maken, vindt ze. “Ze zouden veel alerter kunnen zijn op het naleven van de afspraken over taakbelasting, studieverlof, vervanging en de vrijwillige start van een master. En hun leden actiever kunnen adviseren bij hun studiekeuze en de omgang met de studiedruk.”

Bewuste keuze

Het ministerie van Onderwijs, hogeschoolbestuurders, opleidingmanager én vakbonden, zouden bovendien onder ogen moeten zien dat prestatieafspraken over het verhogen van het opleidingsniveau van docenten waarin geen rekening is gehouden met de onvermijdelijke studievertraging en uitval, niet realistisch zijn. “Aan de andere kant zou het feit dat docenten die hun mastertitel wel in de afgesproken tijd weten te halen, weleens vaker positief benoemd mogen worden. “Het is niet even appeltje-eitje, het is een tour de force. Wat meer erkenning daarvan heeft ook een positief effect op de bereidheid van collega’s een master te halen.”

Ondanks al die mitsen en maren, is de mogelijkheid een master te volgen een uitgelezen kans die je in een andere werkomgeving niet snel krijgt, vindt Monica Heikoop. “De master wordt geheel gefinancierd door de hogeschool en de Lerarenbeurs. Als tegenprestatie steek je er ook eigen tijd in. Dat vind ik logisch, maar het is wel een keuze die je bewust maakt. Naar mijn mening heb je als hbo-docent je eigen ontwikkeling helemaal zelf in de hand.”

©Hogeronderwijs.nu/Yvonne van de Meent

Cookie wetgeving

Online cookiepolicy
De Nederlandse Telecomwet schrijft sinds 5 juni 2012 voor dat de gebruiker van websites op de hoogte moet zijn van het plaatsen en uitlezen van cookies. Een cookie is een bestandje met een tekenreeks dat bij uw bezoek aan een website naar uw computer wordt gestuurd en waarmee uw computer bij een volgend bezoek wordt herkend.

Welke cookies gebruikt de AOb?
1. Google Analytics
De website www.aob.nl plaatst cookies die voortkomen uit het Google Analytics script dat op de website wordt ingeladen. Google Analytics is een hulpprogramma voor webstatistieken waarmee website-eigenaren inzicht kunnen krijgen in de manier waarop bezoekers omgaan met hun website. Door middel van Google Analytics proberen wij uw website bezoek zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden.

Meer informatie over cookies?
Op de volgende websites kunt u meer informatie over cookies vinden:
Consumentenbond: Wat zijn cookies?
Consumentenbond: Waarvoor dienen cookies?
Consumentenbond: Cookies verwijderen
Consumentenbond: Cookies uitschakelen
Deze site maakt gebruik van cookiesMeer informatieAccepteren